På Melkøya ligger svaret på at lysene har flimret i helga

Lyset flimrer, men det er ikke fare for elektrisk utstyr, beroliger driftleder Øyvind Hansen hos Hammerfest Energi. – Det er kun øyet som observerer dette som flimring, sier han. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Årsaken til at lys har flimret i mange hjem i Hammerfest i helga ligger hos Statoils LNG-fabrikk på Melkøya, som i helga har kjørt egenprodusert strøm fra gasskraftverket sitt inn på strømnettet i Hammerfest, forklares det fra Hammerfest Energi.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@hammerfestingen.no

– Taklysene på begge bad og et soverom har begynt å flimre i det siste, pulserende. Hva kan dette være, spurte Øyvind Pedersen på Facebook i gruppa “oppslagstavla i Hammerfest” søndag. Flere svarte at de har opplevd det samme.

– Jeg trodde det var pærer som holder på å gå eller at det var noe alvorlig med strømmen inntil oss, skrev en annen.

Driftsleder Øyvind Hansen hos Hammerfest Energi sier til avisa Hammerfestingen at årsaken finner vi ute på Melkøya, hvor Statoil holder på å varme opp anlegget under stansen.

– De produserer derfor strøm som leveres inn på nettet vårt. Her er det noen frekvenser som kolliderer med de vanlige frekvensene vi har, og det fører til en slags “forurensning” inne på linjenettet. Og det oppleves som flimring på enkelte lyskilder, sier driftsleder Øyvind Hansen.

Han sier at dette ikke utgjør noen fare for elektrisk utstyr, og at det kun er øyet som observerer dette som flimring.

– Vi har fått melding om at dette vil pågå i dag søndag, forteller driftlederen.

Annonse: