Nordting sikter seg inn på tinget med sang og musikk mot de som utbytter naturressursene her oppe i nord

Nordting fremfører sine budskap med humor og sang. – De som kom hit nord for første gang for ti tusen år siden kom ikke på grunn av nordlyset eller god barnehagedekning. Folk kom på grunn av havet, sa Amund Sjølie Sveen. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Teatermannen Amund Sjølie Sveen og hans venner har tidligere fornærmet topper fra oljeindustrien. Nå fortsetter de på turné med sin politiske retorikk som inneholder musikk, dans og humor rettet mot de som forsyner seg av naturressursene i Nord-Norge, og som fører rikdommene ut av landsdelen. Torsdag var de i Hammerfest.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN
bej@hammerfestingen.no

Nordting er et teater i regi av Hålogaland Teater, men er også aktuell politisk, og forestillingene har så langt ført til at Amund Sjølie Sveen og står selv som 1. kandidat til årets stortingsvalg. For Nordting er nå også registrert som et politisk parti i Troms.

Torsdag hadde teateret forestilling i Hammerfest. Neste stopp er Alta på veien mot Stortinget.

Fra Nordtings valgbrosjyre: – Støtt Nordting på veien mot Storting, oppfordres det.

– Før Røkke kom og tok alt sammen
– De som kom hit nord for første gang for ti tusen år siden kom ikke på grunn av nordlyset eller god barnehagedekning. Folk kom på grunn av havet, sa Sveen, og pekte på at havet var rikt og folk trengte mat.

– Det her var før kong Røkke tok alt sammen. Helleristene i Alta forteller oss at når folk ikke fisket så danset dem, slo på trommer, eller prøvde å etablere myten om den virile nordlendingen, startet Amund Sjølie Sveen, mens hans viste bilder på kinolerretet på Arktisk kultursenter.

Nordting skyter nemlig rett fra hofta når det settes søkelys på ressursene i nord og på de som høster, og på millionene og milliardene som ruller sørover til private lommer og bankkontoer.

Video: Se klipp fra Nordting i Hammerfest

«Æ e nordlending æ»
– Men kjære folk. Drømmen om et annet liv der det ikke er noen forskjell på fattige og rike tok slutt. I stedet kom det svarte gullet, Kjell Inge Røkke og Jonas Gahr Støre…

I Hammerfest fikk vi også høre en fantastisk versjon av Unit Fives klassiker «Æ e nordlending æ» fremført av Antonina Panchenko Hansen og Elena Fredriksen.  Mens Linar Yacoub og Per Christian Lorentsen fremførte sangen «Goliat» fra Svensk-iranske Laleh Pourkarim.

– Sangen handler ikke om vår «Goliat», men passer bra her, sa Amund Sjølie Sveen.

Nordtings egen versjon av «Kor e hammaren, Edvard» treffer også. I alle fall oss med slanke lommebøker, og som ikke eier svære fisketrålere.

– Selv rikingene i nord er «fattigst» desto lenger nord vi går, slo Sjølie Sveen fast.

Etter forestillingen ble det servert tørrfisk og gratis vodka, som også er Nordtings varemerke.

Les mer om forestillingen i vår avis i neste uke.

Annonse:

https://www.facebook.com/havorna/?fref=ts