Hammerfest Ap sier også nei til avtalen med Troms

Fra medlemsmøtet hos Hammerfest Arbeiderparti i kveld. Foto: Privat

– Hammerfest Arbeiderparti sier nei til avtalen som er framforhandlet mellom Troms og Finnmark. Hammerfest Ap krever at tvangssammenslåingsvedtaket oppheves, og ved det at Finnmark i framtiden består som eget fylke/region.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@hammerfestingen.no

Dette ble vedtatt på medlemsmøte i kveld. Her mener man at Gardemoen-avtalen ikke er til det beste for Finnmark, at avtalen er demokratisk “skeiv”, og at Finnmark fra første stund vil være den tapende part.

Hammerfest Ap er etter sammenslåingen med Kvalsund nylig blitt det største kommunepartiet Arbeiderpartiet har i Finnmark, og reiser til fylkesårsmøtet til Finnmark Ap med ni stemmeberettigede som har fått mandat til å stemme nei.

Les også: Se hvordan været er i Hammerfest akkurat nå

38 sa nei til Gardermoen-avtalen

Faksimile: Fra ukens Hammerfestingen.

– 38 medlemmer stemte mot avtalen som er inngått. Seks for, forteller Arbeiderpartiets Tom-Kristian Tommen Hermo.

Til sammenligning har Alta Arbeiderparti, som er ventet å stemme for avtalen, åtte stemmeberettigede på fylkesårsmøtet. Det ble også nylig kjent at Sør-Varanger, som har syv stemmeberettigede, sa nei.

– Dette er den største avgjørelsen partiet har tatt stilling til, sier leder Sylvi Jane Husebye hos Hammerfest Ap. Foto: Privat

Det har tidligere blitt kjent at Finnmark Arbeiderparti har vært splittet i om de vil si ja eller nei til avtalen, som ble inngått med Troms.

Avgjøres av Fylkestinget 14. mars

– På årsmøtet til Finnmark Arbeiderparti er det 64 stemmeberettigede, men det er 61 som kommer, sier Tommen Hermo.

14. mars skal avtalen behandles i Fylkestinget, og de siste dagene har motstanderne til avtalen mobilisert. Blir det flertall på årsmøtet til Finnmark Ap i helga, som det nå ser ut til trenger Arbeiderpartiet bare en stemme utenom egne stemmer til å si nei til avtalen.

Ligger an til nei på Fylkestinget

– Under forbehold om at  årsmøtet til Finnmark Ap også sier nei i helga så ligger det an til at Fylkestinget sier nei til Gardemo-avtalen med Troms, sier leder Sylvi Jane Husebye til Hammerfestingen.

– SV er et samarbeidsparti for oss, og de har også varslet nei, sier Husebye.

Hun forteller at det var stort oppmøte på medlemsmøtet til Hammerfest Ap, og at saken engasjerte.

– Største avgjørelse

– Dette er den største avgjørelsen partiet har tatt stilling til. For noen var det to sider å vurdere, forklarer Husebye, og sier at trusler om å si nei til avtalen med Troms kan gjøre det verre for Finnmark.

– Mange mener avtalen ikke er god for Finnmark, og at det ikke kan bli verre. For det som Finnmark har fått er uansett slike ting som er vanskelig å flytte fra Finnmark, sier hun.