Lørdag døde forfatteren Jon Michelet 73 år gammel

Boka «Farvel til en prins» skrev Jon Michelet da han vinteren 1992 bodde på Skaidi.

Forfatteren Jon Michelet døde sent lørdag kveld. I 1992 skrev han boka «Farvel til en prins» i ei hytte på Skaidi, og i 2007 ga han ut bok om historien til en krigsseiler fra Hammerfest.

 

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bej@hammerfestingen.no

– Jon Michelet har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor sommer et tilbakefall med kreft i svelget, skriver VG.

Avisen trekker fram at Jon Michelet i flere tiår har vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere. Han har i flere bøker trukket fram norske sjøfolks heroiske innsats under 2. verdenskrig. Siden 2012 har han gitt ut flere bøker i serien «En sjøens helt».

I 2007 kom han ut med boka «Den siste krigsseileren». Ei bok som handler om Ingvald Wahl, som reiste fra Hammerfest i 1937.

Boka «Den siste krigsseileren – Ingvald Wahls historie» ga forfatter Jon Michelet ut i 2007.

Det var mange som Ingvald Wahl i den norske handelsflåten. Hammerfestingen bestemte seg tidlig for at han ville ut og seile, og var bare 17 år da han forlot hjembyen i 1937. Amerika var det store målet. Det var dit han skulle.

I boka lot Jon Michelet hammerfestingen komme til orde gjennom brev og nedtegnelser. Wahl fikk jobb på båter som gikk mellom amerikanske havner og havner i Canada og Sør-Amerika, men 2. april 1940 mønstret han på den norske båten «Bencas» og underveis til Belgia kom nyheten om den tyske okkupasjonen av Norge.

Annonse:

Wahl havnet i en treningsleir for marineskyttere i Canada, og etter oppholdet der ble han skytter på et skip som gikk i konvoifart. Båten ble torpedert og han skadet.

Wahl var 22 år gammel, jobbet som fyrbøter og hadde akkurat gått av skift da det smalt.

Vinteren 1992 leide forfatter Jon Michelet ei turisthytte på Skaidi. Hensikten var å få arbeidsro for å jobbe med flere nye bøker. I et intervju med VG samme år fortalte Michelet at skrivetrangen fikk utløp på slike steder. «Orions Belte» skrev han i ei hytte ved Tyrifjorden, og «Terra Roxa» på Telemarksfjellet.

Faksimile: VG 18. januar 1992

– Finnmark er en utpost i riket man kan lære mye av. Det er klart det også er eksotisk å være her. Å se det rosa skjæret bak fjellene og vite at sola ligger bak, å kunne se kraterne på månen med vanlig prismekikkert – det gir deg følelsen av at kloden ruller. Slikt opplever man ikke sørpå, sa Jon Michelet i intervju med VG i 1992.

I en pressemelding skriver Oktober Forlag at Jon Michelet døde lørdag kveld etter lengre tids sykdom, og døde fredelig og rolig, med alle sine nærmeste rundt seg.

– Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sier hans kone Toril Brekke på vegne av familien.

Jon Michelet jobbet helt fram til det siste med det avsluttende bindet av storverket En sjøens helt. Dette gedigne verket vil bli stående for ettertiden som den store norske sjøromanen. Med verket En sjøens helt har Michelet gitt krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover.

Annonse:

Annonse:

En sjøens helt. Krigerens hjemkomst vil bli utgitt til høsten på Forlaget Oktober.

– Jon gjorde en enorm kraftanstrengelse på slutten for å bli ferdig med siste bind om krigsseilerne, og han var veldig stolt og letta over at han klarte det, sier Toril Brekke.

Jon Michelet ble født i 1944 og debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Med romanene om Wilhelm Thygesen fornyet han den norske krimlitteraturen, og ble tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, for både Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001).

Ukens avis kan du også lese digitalt.

I 2009 ble Hvit som snø kåret til den tredje beste krimboka gjennom tidene av Dagbladet. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015, Anders Jahres kulturpris i 2016 og Erik Byes minnepris i 2017. Verket En sjøens helt er også i ferd med å realiseres som tv-serie for NRK. I sitt yrkesaktive liv var Michelet sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

– Jon Michelet hadde en solidaritet og et engasjement som aldri hvilte. Han var en uvanlig raus person, full av fortellinger og kunnskap om en forbløffende mengde emner. Hans bortgang er et stort tap for norsk litteratur, skriver forlaget.

Annonse: